Textilele de uz casnic pe care le utilizam zilnic, precum prosoapele sau lenjeria de pat, au nevoie de schimbare si innoire periodica. Prin urmare, exista cateva sugestii care, daca sunt urmate, pot preveni acumularea de acarieni si expunerea la bacterii in propria locuinta.

Prosoape de baie – unul pentru fiecare membru al familiei

Prosoapele de baie sunt susceptibile la cresterea bacteriilor din cauza nivelului ridicat de umiditate care este de obicei prezent in aceasta camera. Este esential sa te asiguri ca prosoapele sunt atarnate dupa fiecare utilizare pentru a se usca in mod adecvat.

In caz contrar, reutilizarea acestora poate duce la expunerea pielii la bacterii periculoase. E recomandabil sa ai un stoc considerabil de prosoape, deoarece trebuie spalate cel putin o data pe saptamana.

Aceste articole textile de casa ar trebui inlocuite cu altele noi cel putin o data la doi ani, deoarece isi pierd structura si moliciunea initiala in acest interval de timp. Merita mentionat faptul ca, in timp, fibrele prosoapelor devin dificil de curatat eficient, chiar si la temperaturi ridicate.

Fiecare membru al gospodariei ar trebui sa aiba propriul prosop, acestea putand fi diferentiate prin culori diferite si trebuie spalate chiar si de cateva ori pe saptamana. Aceste reguli sunt aplicabile si prosoapelor de bucatarie.

Asigura-te ca asternutul tau este lipsit de acarieni

Somnul ocupa o mare parte din viata noastra, asadar este esential sa mentinem un nivel ridicat de igiena in ceea ce priveste lenjeria de pat.

Daca lenjeria nu se schimba cel putin o data la 2-3 saptamani, exista riscul de a dormi intr-un mediu incarcat cu acarieni, transpiratie si sebum. Intr-un astfel de mediu, protejarea impotriva bacteriilor care se pot acumula, de exemplu, pe fetele de perna, devine dificila.

Atat perna, cat si pilota ar trebui spalate cel putin o data la sase luni, daca nu o data pe an. Daca ai un model care nu este lavabil, este preferabil sa achizitionezi un produs nou. Nu uita ca si aceste lenjerii de pat necesita inlocuire periodica.

Pijamalele si paturile decorative

In ceea ce priveste pijamalele, daca nu sunt spalate cel putin o data pe saptamana si sunt purtate in noaptea urmatoare dupa baie, intregul proces de curatare devine inutil.

Riscul se amplifica daca aplici produse cosmetice pe piele. Acestea, combinate cu secretii si acarieni, creeaza un amestec potential periculos.

Paturile si fetele de perna ale pernelor decorative ar trebui, de asemenea, spalate. Aici, frecventa este cel putin trimestriala. Pentru a scapa de acarieni, poti profita de sezonul rece si poti agata textilele afara intr-o zi friguroasa si insorita, lasandu-le cateva ore.

Cu toate acestea, aceasta metoda nu poate inlocui spalarea cu detergenti.

Combaterea bacteriilor din covoare si draperii

Textilele de casa precum covoarele si draperiile pot adaposti, de asemenea, acarieni si bacterii. Covoarele trebuie curatate in profunzime cel putin o data pe an, iar draperiile trebuie spalate sau curatate in mod regulat. Utilizarea unui aspirator cu filtru HEPA poate ajuta la reducerea numarului de acarieni.

Ingrijirea hainelor si incaltamintei

In plus, este important sa iti ingrijesti hainele si incaltamintea pentru a preveni acumularea de bacterii. Hainele trebuie spalate in mod regulat, iar incaltamintea trebuie aerisita si curatata corespunzator.

Produse de curatare eficiente impotriva acarienilor si bacteriilor

Utilizarea produselor de curatare eficiente impotriva acarienilor si bacteriilor poate fi un alt mod de a preveni raspandirea acestora in casa ta.

Exista solutii de curatare specializate pe piata, precum spray-uri si detergenti, care pot ucide acarienii si bacteriile de pe textilele de casa.

{{clean3}}