In ultimii ani, munca la distanta a fost un mod de lucru din ce in ce mai utilizat si luat in considerare de catre companii, dar implementarea sa a fost accelerata de situatia actuala cauzata de coronavirus, facand-o o realitate pentru multi angajati.

Desfasurarea activitatii de acasa economiseste timp si bani prin evitarea navetei, ajuta la reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie si sporeste optiunile de lucru pentru persoanele cu mobilitate redusa.

In plus, unii experti sustin ca aceasta creste productivitatea prin utilizarea noilor tehnologii ale informatiei si comunicatiilor si printr-o mai mare flexibilitate in organizarea muncii.

Cu toate acestea, mentinerea productivitatii si a motivatiei atunci cand lucrezi de acasa poate fi o provocare.

Cel mai frecvent motiv invocat a fost acela ca nu suntem la fel de productivi cand lucram de acasa sau ca lucram mai mult, iar unii angajati chiar afirma ca lucreaza pana la ore mult mai tarzii de acasa.

Din acest motiv, iti impartasim in acest articol cateva motive pentru care nu esti productiv atunci cand lucrezi de acasa si ce poti face pentru a contracara acest lucru.

Esti mai usor distras de la activitatile pe care ti le-ai propus

Fie pentru ca e mult mai mare tentatia de a te intrerupe, fie pentru ca gasesti mii de motive sa „rezolvi” ceva exact atunci cand iti propui sa lucrezi mai cu spor: copilul are nevoie de ceva, ti-ai amintit ca nu ai udat florile sau, de ce nu, ai uitat mancarea pe aragaz.

Daca nu ti-ai propus un program strict, pe ore, pe care sa il respecti, e greu sa nu cedezi micilor intreruperi care se cer mereu „rezolvate” tocmai cand lucrezi mai cu spor.

Nu ai un coltisor anume creat pentru birou

Daca pana acum nu erai obisnuit sa lucrezi de acasa, de la un birou creat anume, e destul de greu sa te acomodezi dintr-o data.

Ai nevoie de conditii propice de lucru, de la spatiul special amenajat, cu lumina naturala, la biroul ordonat unde se afla doar strictul necesar.

In acest fel, distragerile vor fi minime, iar atentia ta poate sa fie concentrata pe ceea ce este nevoie.

Amenajeaza locul unde stii ca poti face acest lucru si alege un scaun de birou confortabil care sa nu iti afecteze coloana dupa prea mult timp de sedere.

Nu te pregatesti cum trebuie

Ce inseamna asta? Ca nu stii ce ai de facut pentru a-ti duce la bun sfarsit taskurile de la job? Nicidecum, ci faptul ca nu te „montezi” in starea de lucru asa cum ai face-o pentru o zi de serviciu obisnuita.

Fii gata, in fata biroului de lucru, ca in orice zi normala. Nu uita de micile actiuni pregatitoare, cum ar fi tinuta de lucru si o minima ingrijire de machiaj care-i spun creierului ca esti gata de job.

Poate ca ai timp si de cateva minute de stretching sau de jogging, daca tot beneficiezi de timp suplimentar, pentru a intra in starea fizica si psihica potrivita.

Iti lipseste interactiunea cu cei din jur

Faptul ca nu mai „pierdem” minute bune de povesti in jurul cafetierei de la serviciu, pentru a fi la curent cu ultimele noutati, ar trebui sa fie un „bonus” pentru productivitatea noastra.

Studiile au aratat, insa, ca astfel de pauze au efect benefic asupra psihicului, asa ca rasfata-te cu o pauza de povesti cu o colega intr-un video call pe laptop sau la telefon.

Ai grija doar ca aceste pauze sa vina abia dupa ce ti-ai terminat un raport sau o sarcina pe care ti-ai propus sa le duci la bun sfarsit intr-un anumit interval de timp, pe care l-ai si respectat!

Pentru ca nu faci sport

Sportul este intotdeauna bun pentru tine, nu numai pentru corp, ci si pentru minte. In drum spre birou, ne deplasam inevitabil putin. Chiar daca era vorba doar de a ajunge la statia de autobuz cea mai apropiata de locuinta ta.

Dar atunci cand lucrezi de acasa, trebuie sa cauti alternative si sa nu te opresti din a-ti misca corpul.

Partea buna este ca astazi internetul este plin de videoclipuri si tutoriale pentru a face sport acasa, de la 5 minute pana la rutine de jumatate de ora. Trebuie doar sa il alegi pe cel care crezi ca ti se potriveste cel mai bine.

Atunci cand lucrezi de acasa, este important sa stabilesti orare si rutine pentru a fi productiv. In cazul in care lucrezi dupa un orar stabilit (cu atat mai mult nu poti pleca de acasa) este important sa te mentii activ.

Daca poti, fa sport, yoga, pilates, joaca-te cu animalul tau de companie sau pur si simplu plimba-te prin casa!