Castravetii aceia simplii si crocanti pot deveni un adevarat miracol racoritor in zilele calduroase de vara si, pe langa asta, pot oferi numeroase beneficii pentru sanatate.

Castravetii sunt extrem de bogati in nutrienti, nu au multe calorii, contin foarte multa apa si electroliti. Sunt unele dintre cele mai vechi legume, provenind din campiile nordice ale tinutului Himalaya din India.

Planta de castravete arata precum o vita, face parte din familia Cucurbitacee, in care mai sunt inclusi pepenii, dovlecii, dovleceii, etc.

Sunt usor de cultivat si pot fi crescuti in toata lumea. Vin in diferite culori, forme si dimensiuni dar, in general, au o coaja de un verde inchis, sub care se poate gasi o pulpa crocanta si bogata in seminte mici, comestibile.

Daca lasati castravetii sa creasca, se vor mari cat mai mult iar coaja va incepe sa se intareasca, sa se ingalbeneasca, semintele vor prinde o tenta galbuie si nu vor mai fi comestibile.

Puteti gasi castraveti proaspeti pe intreaga durata a anului si iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa ii consumati cat mai des posibil:

Minerale
Castravetii contin foarte multe minerale, inclusiv potasiu, magneziu si silicon, care sunt necesare numeroaselor functii ale corpului.

Elimina toxinele
Castravetii sunt plini de apa, care elimina reziduurile din corp si dizolva chiar si pietrele la rinichi.

Lupta impotriva diabetului, scad nivelul de colesterol si mentin presiunea arteriala
Nivelurile ridicate de fibre, magneziu si potasiu gasite in castraveti regleaza presiunea arteriala. Sucul de castravete este bogat intr-un anumit hormon necesar celulelor pancreatice pentru a produce insulina.

Vitamine
Castravetii pot asigura cantitatiile necesare de vitamine pentru intreaga zi. Sunt bogati in vitaminele A, C si B, care intaresc imunitatea si energizeaza corpul.

Hidrateaza corpul
Un castravete proaspat este format din 90% apa, deci hidrateaza corpul si ajuta pielea sa retina apa.

Lupta impotriva cancerului
Castravetii mai contin si 3 tipuri de lignani, secoisolariciresinol, lariciresinol si pinoresinol, care previn diferite tipuri de cancer, inclusiv pe cel la san, cel ovarian, de prostata si uterin.

Sustin sanatatea articulatiilor
Siliconul din castraveti intareste articulatiile si tesuturile conective iar daca amestecati castraveti cu morcovi, obtineti un tratament impotriva gutei si a durerilor cauzate de artrita, efectele manifestandu-se datorita scaderii nivelului de acid uric.

Sustin sanatatea rinichilor
Castravetii reduc acidul uric din corp si mentin rinichii sanatosi.

Ajuta digestia si promoveaza pierderea in greutate
Castravetii sunt foarte bogati in apa si nu contin foarte multe calorii, deci ar fi o alegere excelenta pentru cand doriti sa slabiti. Mai mult, veti profita si de foarte multe fibre, acestea ajutand digestia si prevenind constipatia.

Mentin gingiile sanatoase si respiratia proaspata
Sucurile obtinute in urma consumului de castraveti improspateaza gingiile si vindeca inflamatiile. Castravetii prezinta si un continut ridicat de fitochimicale, care combat respiratia urat mirositoare si distrug bacteriile.

Sustin sanatatea parului si a unghiilor
Castravetii contin silicon si sulf, care insanatosesc parul si unghiile, le intaresc si le accelereaza cresterea.

Lupta impotriva arsurilor cauzate de soare
Consumul castravetilor controleaza aciditatea dermei iar aplicarea lor pe suprafata pielii poate ajuta la tratarea arsurilor cauzate de soare.

Trateaza mahmureala
Continutul bogat in vitamina B, zahar si electroliti trateaza durerile de cap si mahmureala, deci, daca ati baut alcool, mancati cateva felii de castravete inainte de a va culca.

Elimina cearcanele
Proprietatile lor puternic antiinflamatoare elimina cearcanele, „pungile” sau inflamatiile de sub ochi.

Au un gust minunat
Castravetii sunt chiar deliciosi iar datorita numeroaselor beneficii si nutrienti, ocupa locul 4 in topul celor mai recoltate legume din lume. Ii puteti adauga in salate, sucuri sau aperitive pentru a va putea bucura de gustul lor racoritor.

Va recomandam aceasta reteta cu castraveti slaba in calorii:
Ingrediente:
• 2 cani de castraveti tocati marunt, decojiti si fara seminte
• ¼ cana de ceapa rosie, tocata
• 2 lingurite de patrunjel proaspat, tocat
• ½ cana cu bucatele de rosie fara seminte
• 4 ½ lingurite de coriandru proaspat, tocat
• 1 chili (jalapeño, rosu, etc.) fara seminte si tocat
• 1 catel de usturoi, tocat
• ¼ cana de iaurt grecesc (de asemenea, puteti folosi si branza de vaci/ricotta)
• 1 ½ lingurita suc de lime
• ¼ lingurita chimen macinat
• 1 ½ lingurita suc de lamaie
• ¼ lingurita sare de mare

Instructiuni:
Amestecati primele 7 ingrediente intr-un bol mai mic si celelalte 5 in altul. Apoi, varsati continutul primului bol in cel de-al doilea, amestecati si acoperiti. Serviti cu paine integrala.

8 thoughts on “Dupa ce cititi asta, veti consuma castraveti in fiecare zi!

  1. De asemenea, articolul subliniaza si importanta consumului moderat al fructelor de mare, deoarece acestea pot contine niveluri ridicate de mercur. Este recomandat sa alegem surse sigure de peste si sa evitam consumul excesiv pentru a ne bucura de beneficiile nutritive ale acestor alimente fara riscuri pentru sanatate.

  2. Articolul de pe site-ul salaci.ro despre beneficiile consumului de fructe de mare este foarte interesant. Este util sa cunoastem avantajele pe care le aduce consumul acestor alimente pentru sanatatea noastra. Fructele de mare sunt bogate in proteine si acizi grasi omega-3, care sunt esentiale pentru functionarea optima a organismului.

  3. Ma bucur ca am descoperit acest articol despre salacie, deoarece imi place sa experimentez cu noi ingrediente in bucatarie. Am invatat despre diverse metode de preparare a salaciei si cum pot combina acest peste cu alte alimente pentru a obtine gusturi delicioase. Multumesc pentru informatiile utile!

  4. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit o perspectiva noua asupra salaciei. Am descoperit informatii utile despre beneficiile consumului de salacie si modul in care poate influenta sanatatea noastra. De asemenea, apreciez faptul ca autorul a inclus si retete delicioase pe baza de salacie, pe care abia astept sa le incerc.

  5. Recomand tuturor pasionatilor de pescuit acest articol, deoarece contine o multime de sfaturi practice si informatii valoroase care pot fi de folos in timpul pescuitului la salau.

  6. M-am bucurat sa aflu ca articolul ofera informatii despre cele mai bune zone de pescuit pentru salau. Astfel, pot planifica mai bine iesirile mele la pescuit si sa am sanse mai mari de reusita.

  7. Faptul ca autorul a inclus si sfaturi practice pentru conservarea pestelui dupa capturare mi se pare foarte util. Este important sa avem grija de mediu si sa respectam reglementarile legale.

  8. Articolul abordeaza intr-un mod foarte detaliat subiectul pescuitului la salau. Am gasit informatii utile despre echipamentul necesar si tehnicile de pescuit recomandate.

Comments are closed.