Daca ai organizat o cina in stil italian , ai pregatit meniul, ai obtinut ingredientele necesare , ai ales vinul potrivit si acum pregatesti masa pentru oaspetii tai… Dar ce pahare de vin ar trebui sa folosesti?
Ei bine, trebuie sa stii ca nu toate paharele merg bine cu fiecare vin! Paharul corect selectat iti permite sa experimentezi pe deplin diversele calitati ale vinului pe care doresti sa-l gusti.
In acest articol, iti vor fi prezentate diferitele tipuri de pahare de vin si cum poti avea parte de o degustare reala.
Pahare de vin rosu
Paharele de vin rosu au o forma si mai larga pentru a permite vinului sa se oxideze corect si sa elibereze aromele sale perfect. Pe masura ce complexitatea vinului creste, adica caracterul sau si bogatia de arome, forma paharului joaca un rol din ce in ce mai important.
Cele mai potrivite sunt acele pahare de vin rosu de dimensiuni mari, care sunt perfecte pentru vinurile rosii, inclusiv pentru vinurile complexe si cu imbatranire lunga. Imbatranirea indelungata inseamna ca vinul a ramas in butoaie cativa ani inainte de a fi imbuteliat.
Datorita acestui fapt, ar putea dobandi diverse caracteristici si apoi sa iti ofere experiente atat de valoroase de aroma si gust. Astfel de vinuri necesita o oxidare mai lunga pentru a-si putea elibera pe deplin toate proprietatile.
Pahare de vin alb
Forma paharului afecteaza semnificativ capacitatea de a simti mirosurile si gusturile vinului. Fiecare vin, asa cum deja poate stii, ar trebui servit intr-un pahar care va putea scoate in evidenta calitatile unui lichid alcoolic mai mult decat altele.
Vinul tanar, delicat, destul de acru, alb sau roz, cu aroma fructata sau florala, trebuie servit in pahare de vin alb care nu sunt prea largi, astfel incat aroma sa fie complet protejata. Pahare de vin in forma de lalea pot fi folosite si pentru a le servi .
Daca, pe de alta parte, vinul alb este mai aromat si mai complex, vasul paharului ar trebui sa fie mai larg, usor alungit. Cand vine vorba de vinuri spumante si sampanii, este ideal un pahar alungit. Motivul formei lor alungite este de a sublinia efectul perlage – lantul de bule care se formeaza in sticla.
Reguli de degustare – pana la ce cantitate trebuie umplut paharul
Dupa ce ai ales paharul potrivit pentru degustarea ta, din numeroasele tipuri de pahare de vin, trebuie sa urmezi cateva reguli care iti vor permite sa obtii experienta gustativa perfecta.
In primul rand, paharele de vin nu trebuie umplute de pe aceeasi margine, din doua motive.
• Acest lucru este considerat a nu fi elegant
• Acest lucru nu permite sticlei sa se roteasca liber – este important deoarece moleculele de aroma sunt prinse in lichid si nu isi pot elibera aromele.
Astfel, de regula, vinul nou nu trebuie sa depaseasca 2/3 sau jumatate de pahar, in timp ce vinul mediu-matur ar trebui sa atinga maximum 1/4 sau 1/3 dintr-un pahar.
Vinurile nobile cu maturare lunga ar trebui sa ocupe maximum 1/6 sau 1/7 din inaltimea vasului, luand in considerare, de asemenea, dimensiunea paharului in sine, care este mai mare pentru astfel de vinuri decat altele.
Cu toate acestea, in cazul vinurilor spumante (adica sampanii), se foloseste un pahar care trebuie umplut pana la 4/5 din inaltimea sa.
Pahare de vin – pahar sau cristal?
Paharele de vin sunt de obicei realizate din aceste doua materiale: pahare de sticla si pahare de cristal. Care este diferenta? Sticla este cu siguranta mai durabila si multi oameni folosesc pahare de sticla acasa, deoarece reduc riscul de spargere … Dar cand beau vin foarte scump sau intentioneaza sa aiba o degustare, prefera sa foloseasca pahare de cristal.
In general, cristalul este mai potrivit pentru degustare , nu numai datorita factorului estetic, ci si datorita claritatii si stralucirii sale, acest material facilitand o analiza vizuala adecvata a vinului.
Pentru a mentine paharele de vin spumante, este recomandat sa le speli manual cu apa calda fara a adauga detergent – alternativ poti folosi un sapun neutru. Evita sa le speli in masina de spalat vase, deoarece acest lucru ar putea rupe sau chiar deteriora paharele de vin, de exemplu provocand zgarieturi.
In plus, agentii de curatare dauneaza peretilor netezi ai sticlei, ceea ce poate face dificila obtinerea asa-numitelor lacrimi pe suprafata lor sau efectul perlage, adica bule de dioxid de carbon, caracteristice vinurilor spumante.
Apreciez munca depusa de autor pentru a oferi cititorilor o perspectiva cuprinzatoare asupra temei abordate. Este un articol bine documentat si argumentat, care m-a captivat de la prima citire.
Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a clarificat multe aspecte legate de subiectul discutat. Este bine structurat si usor de inteles, cu exemple relevante si explicatii detaliate.
Articolul de pe site-ul salaci.ro este foarte interesant si informativ. Mi-a placut modul in care au fost prezentate informatiile despre subiect si am invatat multe lucruri noi citindu-l.
Felicitari pentru articolele bine documentate si pentru pozele frumoase care ilustreaza perfect atmosfera de pescuit. Abia astept sa incerc sfaturile prezentate pentru a prinde un salau mare!
Imi place modul in care autorul a structurat articolele pe categorii, facand mai usor pentru mine sa navighez si sa gasesc informatiile de care am nevoie. Apreciez efortul depus in crearea acestui site.
Articolul este foarte interesant si mi-a oferit o perspectiva noua asupra pescuitului la salau. Am aflat multe informatii utile despre echipamentul necesar si tehnicile de pescuit eficiente.