Respirati adanc, cercetatorii Australieni au aratat ca va fi nevoie de foarte multe expiratii pentru a elimina grasimea in exces.
In ciuda obsesiei societatii cu slabitul, un studiu a aratat ca, in mod surprinzator, majoritatea profesionistilor din acest domeniu nu stiu ce se intampla cu grasimea dupa ce o eliminam.
Studiul efectuat de catre o echipa de la Universitatea de Stiinte UNSW din Syndey a calculat exact urmarile eliminarii catorva kilograme si au aratat ca teoriile initiale ale doctorilor erau gresite – nu transformam tesutul adipos in caldura sau energie, ci il eliminam prin respiratie.
Rezultatele, publicate in Jurnalul Medical Britanic, a aratat ca 10 kg de grasime se transforma in 8.4 kg de dioxid de carbon, care este expirat atunci cand respiram si 1.6 kg de apa pe care le eliminam prin urina, lacrimi, transpiratie si alte lichide corporale.
„Raspunsul corect este ca majoritatea masei de grasime este expirata sub forma de dioxid de carbon. Se evapora in aer,” spune autorul principal al lucrarii, Ruben Meerman, un fizician si prezentator TV, in cadrul unei conferinte de presa.
Meerman a inceput sa devina interesat de biochimia slabitului in momentul in care a dat jos 15 kg. – dar cand a intrebat doctorii unde s-a dus grasimea eliminata, a fost surprins de faptul ca nimeni nu stia sa ii raspunda.
Dupa ce a chestionat 150 de doctori, dieteticieni si antrenori personali, a descoperit ca mai mult de jumatate dintre acestia credeau ca grasimea se transforma in caldura sau energie in momentul in care incepem sa o eliminam.
Dar, ca fizician, Meerman a stiut ca acest fapt ar lucra importiva Legii de Conservare a Masei.
Pentru a afla intr-un final rezultatul, Meerman a facut un parteneriat cu Andrew Brown, seful departamentului Scolii de Biotehnologie si Stiinte Biomoleculare UNSW, iar echipa a inceput sa calculeze reactiile biomoleculare care rezulta in urma slabitului.
Ne ingrasam atunci cand carbohidratii si proteinele in exces pe care le-am consumat se transforma in trigliceride (compusi formati din Carbon, Hidrogen si Oxigen) si sunt depozitate in picaturi de lipide, in interiorul celulelor de grasime. Pentru a pierde in greutate, trebuie sa distrugeti acele trigliceride pentru a le accesa molecula de carbon.
Rezultatele au aratat ca pentru a slabi 10 kg de grasime umana, trebuie sa inhalam 29 kg de Oxigen (si undeva in tot acest proces sa ardem 94 000 de calorii). Aceasta reactie produce 28 kg de CO2 si 11 kg de apa.
„Calculele noastre arata faptul ca plamanii reprezinta principalul organ excretor pentru grasime,” noteaza echipa in lucrare.
Cu toate acestea, nu si-au putut da seama ce se intampla cu celulele de grasime in toata aceasta reactie. Dupa luni de cercetari, Brown a descoperit o formula din cadrul unei lucrari publicate in 1949 care ii solutiona problema – aceasta arata ca atomii de oxigen se impart intre carbonul si hidrogenul din grasime intr-o proportie de 2:1 (formand dioxid de carbon si apa).
Aceste descoperiri le-au permis sa ajunga la o valoare finala de 84% din atomul unei molecule de grasime ce este expirata sub forma de dioxid de carbon iar restul de 16% se transforma in apa.
Dar din pacate, asta nu inseamna ca simpla respiratie va va ajuta sa slabiti – totusi trebuie sa facem exercitii fizice pentru a debloca molecula de carbon si sa descompunem grasimea.
„Exista o estimare de cate ori puteti respira intr-o zi; intr-o zi de odihna, veti respira de aproximativ 12 ori pe minut asa ca 17 280 de respiratii pe zi, fiecare dintre ele eliminand 10 miligrame de carbon”, Meerman a spus pentru ABC Science. „Asa ca exista o limita pentru cat de mult puteti slabi intr-o zi daca nu sunteti activi din punct de vedere fizic.”
Dar va contribui toata aceasta grasime pe care noi o expiram la schimbarile climatice? Raspunsul mai pe scurt este nu.
„Acest aspect lamureste unele neintelegeri legate de incalzirea globala, care este cauzata de descompunerea atomilor stravechi de carbon blocati sub oragnismele fosilizate. Atomii de carbon pe care ii expira oamenii se intorc in atmosfera dupa numai cateva luni sau ani in care au fost blocati in mancarea ce a fost facuta dintr-o planta,” spune Meerman in studiu.
Lucrul cel mai amuzant in toata chestia asta este ca, desi mare parte dintre profesionistii din domeniul sanatatii nu stiu ce se intampla cu grasimea dupa ce slabim, majoritatea fanilor stiintei stiu. De fapt, nu numai ca ne lepadam de grasimea pierduta prin respiratie, dar daca am ramane intr-un sistem inchis, am deveni copaci.
Felicitari pentru acest articol bine documentat despre salaul din Dunare! Am descoperit informatii importante despre habitatul acestei specii, comportamentul sau si modul in care ne afecteaza direct sau indirect viata de zi cu zi. Cu siguranta voi incerca unele din retetele propuse pentru a experimenta noi arome si texturi.
Interesant articol despre salaul din Dunare si modul in care poate fi preparat pentru a fi savurat la masa. Am invatat multe lucruri noi despre aceasta specie de peste, precum metodele de pescuit recomandate sau modalitatile de gatire care pastreaza gustul autentic al salaului. Recomand lectura tuturor pasionatilor de gastronomie.
Ma bucur ca am dat peste acest articol, deoarece pescuitul este o activitate pe care o practic cu pasiune. Informatiile prezentate despre salaul din Dunare sunt foarte utile si m-au facut sa fiu mai constient de impactul pe care il are asupra ecosistemului. O lectura obligatorie pentru orice iubitor de pescuit!
Articolul este foarte interesant si mi-a deschis ochii in ceea ce priveste importanta consumului de peste in dieta noastra. Apreciez faptul ca au fost prezentate atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de salau. Este important sa fim informati pentru a lua decizii corecte in privinta alimentatiei.
Este reconfortant sa stiu ca exista plante precum salacia care pot contribui la imbunatatirea starii de sanatate si la prevenirea unor afectiuni grave. Voi incerca sa includ aceasta planta in dieta mea zilnica pentru a beneficia de proprietatile sale.
Sunt impresionat de modul in care salacia poate ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si a nivelului de zahar din sange. Este o alternativa naturala valoroasa pentru persoanele care doresc sa-si mentina starea de sanatate.
Ma bucur sa aflu mai multe detalii despre proprietatile benefice ale salaciei si cum poate fi folosita in tratarea unor afectiuni precum diabetul sau bolile de inima. Este important sa ne informam corect despre plantele medicinale si beneficiile lor.
Articolul este foarte interesant si clar scris, oferind informatii utile despre salacia, o planta cu multiple beneficii pentru sanatate. Este impresionant cum aceasta planta poate ajuta la controlul glicemiei si la reducerea inflamatiilor.